Stabat Mater de Peregolesi al Teatre de Sarrià

El dissabte 1 d’abril vàrem poder disfrutar d’un excel·lent concert on en Frederic, el nostre professor de violí, participava com a primer violí de l’Orquestra Barcelona Concertante. Ho volem compartir amb tots vosaltres!

Stabat Mater és una obra musical religiosa escrita per Giovanni Battista Pergolesi el 1736, dos mesos abans de la seva mort, al monestir de Pozzuoli.
Es tracta doncs de l’última obra del compositor mort als 26 anys a causa d’una tuberculosi. Ha estat escrit per a dues veus tradicionalment alt i soprano i conjunt instrumental comprenent violins I i II, viola i baix continu.

Aquest Stabat Mater, basat en un text litúrgic del segle XIII que medita sobre el patiment de la Verge Maria, va ser un possible encàrrec del duc de Maddaloni, mecenes de Pergolesi i violoncel·lista aficionat.

Un origen alternatiu suggereix un encàrrec de la confraria dels Cavalieri de la Vergine dei Dolori el 1734, volent reemplaçar el Stabat Mater envellit d’Alessandro Scarlatti, del qual conserva tanmateix el mateix efectiu vocal, per a soprano i alt. Segurament es va estrenar a Santa Maria dei Sette Dolori, església on el duc de Maddaloni posseïa una capella votiva i on feia executar obres religioses cada tercer diumenge de setembre.

El compositor va escriure –igualment per al duc de Maddaloni— una missa en fa que va ser executada a l’església San Lorenzo in Lucina a Roma el 1734 amb una pompa extraordinària.

L’obra, que ha esdevingut molt famosa, ha estat represa i ha estat adaptada moltes vegades des de llavors.

Programa:

Crisantemi de Giacomo Puccini, per Orquestra de Corda
Stabat Mater de G. B. Pergolesi

Fitxa artística:

Soprano                  Maria Casado
Mezzosoprano      María Luisa Corbacho

 

Orquestra Barcelona Concertante

Director                  Assunto Nese

Violí I                       Frederic Ibañez, Ernest Martínez, Núria Martín i César Camacho

Violí II                      Javier Gonzales, Paulina Sánchez i Bernat Piqué

Viola                        Soledad Vicente i Rubén Mendoza

Violoncel                Svetlana Tovstukha i Adriana Lorenzo

Contrabaix             Enric Boixados

Baix continu           Viviana Salisi